• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

SRCE(M) ZA KRAJINU
20.04.2020

SRCE(M) ZA KRAJINU


Proglašenjem pandemije koronavirusa u cijelom svijetu i otkrivanjem prvog slučaja zaraze u Unsko-sanskom kantonu, na vidjelo su izašle brojne manjkavosti kompletnog zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini a samim tim i teško stanje u zdravstvenim ustanovama našeg kantona, prvenstveno  u vidu nedostatka opreme i medicinskih aparata  potrebnih za rad sa ovim pacijentima, o čemu su pisali i brojni mediji.

 

Upravo to, bio je poticaj grupi mladih Krajišnika s područja Unsko-sanskog kantona koji žive i rade u nekoliko zemalja Zapadne Europe da zajedničkim snagama pokrenu akciju prikupljanja pomoći za Kantonalnu bolnicu i domove zdravlja u USK.

 

Alen Hadžić, jedan je od aktivista i inicijator formiranja facebook grupe „Srce za Krajinu“, koju vodi sa još devet članova a koja djeluje u suradnji sa humanitarnom organizacijom Pomozi.ba.

 

Grupa je u kratkom vremenskom roku uspjela okupiti velik broj članova, (trenutno broji oko 14.000 članova) koji se iz dana u dan povećava, a cilj im je prikupiti novčana sredstva potrebna za nabavku opreme neophodne zdravstvenim radnicima Krajine u njihovom svakodnevnom radu.

 

Već početkom aprila, osigurali su nabavku jednokratnih zaštitnih odijela  izrađenih u bosansko-hercegovačkoj firmi „Prevent“, te ih putem Kantonalnog štaba civilne zaštite isporučili KB „Dr. Irfan Ljubijankić, Domovima zdravlja i Općoj bolnici Sanski Most.

 

Nedugo zatim, donacija više stotina zaštitnih odijela za višekratnu upotrebu, zdravstvenim ustanovama u kantonu stigla je polovinom ovog mjeseca.

Putem grupe, aktivisti su u koordinaciji sa upravom KB Bihać, pokrenuli i akciju prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu respiratora kantonalnoj Bolnici, a krajem protekle sedmice donirali su još jedan dio opreme koja uključuje i zaštitne maske FFP3 koje bi po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije trebali koristiti zdravstveni radnici u radu sa oboljelim od korona virusa.

Ovi mladi Krajišnici, ističu da će sve donacije biti vršene isključivo u vidu medicinske opreme i aparata, kao i da im je jedini cilj osigurati pomoć zdravstvenim ustanovama i medicinskim radnicima olakšati posao tako što će im osigurati potrebnu zaštitu u borbi s pandemijom, što će ujedno značiti i kvalitetnije pružanje usluga pacijentima oboljelim od koronavirusa.

 

Uprava KB Bihać u ime uposlenih i pacijenata zahvaljuje članovima organizacije „Srce za Krajinu“  na ogromnoj podršci, zalaganju i pomoći koju su do sada uputili Bolnici.