Premijeru, da li je Krajina dio Federacije?

Premijeru, da li je Krajina dio Federacije?

Datum objave: 20.11.2020

  • 17.03.2021 RT-PCR testiranje na SARS-COV 2 virus od sada je dostupno i u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“, po cijeni od 90,00 KM. Rezultat testa izdaje se na bosanskom, njemačkom ili engleskom jeziku.
  • 25.02.2021 Ellen J. Germain - zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH u posjeti Kantonalnoj bolnici.
  • 17.11.2020 Pristigla još jedna donacija zaštitne opreme za osoblje KB Bihać od DRC.
  • 16.11.2020 McCann doo i Coca Cola HBC BiH doo donirali topli krevet za prijevremeno rođene bebe na Odjelu neonatologije.
  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija


Vlada Federacije BiH na jučer (19.11.2020. godine) održanoj sjednici donijela je odluku o raspodjeli 6 miliona KM za četiri aerodroma u FBiH označenih kao „interventna mjera za pomoć ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19."

Dodjela ovih sredstava u cilju je kako se navodi, pomoći očuvanja radnih mjesta, osiguranja podrške likvidnosti najugroženijim sektorima i djelatnostima, završetka započetih projekata modernizacije aerodroma, te osiguranja potrebne podrške i održavanja konkurentnosti za prevladavanje vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19.“

Ovakav potez još jednom je dokazao apsolutnu apsurdnost logike aktuelne Vlade FBiH i prvog ministra Novalića. Konstantno zaobilazeći Krajinu i potrebe 300.000 stanovnika našeg kantona kao da nismo dio Federacije, ovaj put su otišli toliko daleko da u jeku epidemije zarazne bolesti, koja je već uticala na gašenje mnogih privrednih subjekata,  težište ekonomskog oporavka Federacije stavljaju na aerodrome.

Kako da na ovo gledaju naši građani koji su ostali bez posla u realnom i ugostiteljskom sektoru, koji nemaju novca da kupe dodatne vitamine kojima bi ojačali svoj imunološki sistem i ostalu propisanu zaštitnu opremu nužnu u svakodnevnom funkcionisanju? Kako da na ovo gledaju svi naši radnici u zdravstvu koji su odavno iscrpljeni ali ne posustaju?

Ne samo da nam je broj testiranja ograničen na  50 testova dnevno, nego Vlada Federacije ni u pokušaju ne iskazuje niti volju, niti sposobnost da transparentno i jednako tretira cijelo područje Federacije. Šta je sa transportnim respiratorima od 10 miliona KM? Da li oni služe kao sredstvo za postizanje navodne zastupljenosti cijele Federacije samo u matematičkom smislu ?

Raspodjelom 6 miliona KM za aerodrome Vlada Federacije BiH na čelu s premijerom Novalićem još jednom je nedvojbeno dokazala svoju inertnost i nesposobnost da očuva i ekonomski i zdravstveni integritet ovog entiteta.

Mene lično, kao čovjeka, građanina a onda i kao direktora najveće zdravstvene ustanove u Kantonu,  sramota je imati takvog premijera.

Direktor KB Bihać Hajrudin dr Havić


Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH