Komandant NATO Štaba Sarajevo i šef Ureda za odbrambenu saradnju Američke ambasade uručili donaciju KB Bihać

Komandant NATO Štaba Sarajevo i šef Ureda za odbrambenu saradnju Američke ambasade uručili donaciju KB Bihać

Datum objave: 27.01.2021

  • 17.03.2021 RT-PCR testiranje na SARS-COV 2 virus od sada je dostupno i u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“, po cijeni od 90,00 KM. Rezultat testa izdaje se na bosanskom, njemačkom ili engleskom jeziku.
  • 25.02.2021 Ellen J. Germain - zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH u posjeti Kantonalnoj bolnici.
  • 17.11.2020 Pristigla još jedna donacija zaštitne opreme za osoblje KB Bihać od DRC.
  • 16.11.2020 McCann doo i Coca Cola HBC BiH doo donirali topli krevet za prijevremeno rođene bebe na Odjelu neonatologije.
  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija


Danas su komandant NATO Štaba Sarajevo, brigadni general Eric Folkestad i šef Ureda za odbrambenu saradnju Američke ambasade, major Taib Grozdanić uručili vrijednu donaciju Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću.          

„Izuzetno mi je drago što je NATO u mogućnosti podržati osoblje ove lokalne bolnice u Bihaću, osoblje koje se nalazi na prvoj liniji borbe protiv COVIDA. Kada naše članice i partneri zatraže našu pomoć, NATO je tu: stavlja na raspolaganje resurse i sposobnosti 30 zemalja članica da pomogne našim prijateljima da riješe probleme i prevaziđu sigurnosne izazove”, rekao je general Folkestad na današnjoj ceremoniji primopredaje donacije.     

Major Grozdanić je istakao: „Današnja donacija je jedna u nizu donacija humanitarne pomoći u borbi protiv COVID-19 koju su Sjedinjene Američke Države, u svojstvu NATO saveznika, donirale u cijeloj BiH od početka ove pandemije. Ove donacije pokazuju da će Savez uvijek stajati uz svog partnera, Bosnu i Hercegovinu u najtežim vremenima ".

Direktor KB Bihać Hajrudin dr. Havić istakao je važnost međusobne podrške i suradnje u ovakvim situacijama, te naglasio da ovo nije prva pomoć koja je stigla od Vlade SAD-a. Primopredaji opreme vrijedne oko 30.000 USD prisustvovala je i ministrica zdravstva Vlade USK Nermina dr. Ćemalović, te medicinsko osoblje infektivnog odjela koji su se također zahvalili gostima.

Ova donacija pomoći će medicinskom osoblju da pruži najbolju moguću zaštitu građanima Bosne i Hercegovine u ovim izazovnim vremenima. Ovo je jedna u nizu donacija koje su Sjedinjene Države i ostali NATO saveznici uručili građanima BiH od početka pandemije COVID-19. NATO Savez će nastaviti pružati aktivnu podršku Bosni i Hercegovini, i u teškim vremenima kakva su ova. 

U BiH i cijelom svijetu, NATO saveznici i partneri nastavljaju pružati podršku jedni drugima tokom ove pandemije. Od početka ove krize, Sjedinjene Američke Države i NATO saveznici donirali su tone zaliha u brojnim donacijama pomoći kao odgovor na zahtjev BiH dostavljen NATO Euroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe.

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH