15. februar – Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

15. februar – Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Datum objave: 15.02.2021

  • 17.03.2021 RT-PCR testiranje na SARS-COV 2 virus od sada je dostupno i u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“, po cijeni od 90,00 KM. Rezultat testa izdaje se na bosanskom, njemačkom ili engleskom jeziku.
  • 25.02.2021 Ellen J. Germain - zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH u posjeti Kantonalnoj bolnici.
  • 17.11.2020 Pristigla još jedna donacija zaštitne opreme za osoblje KB Bihać od DRC.
  • 16.11.2020 McCann doo i Coca Cola HBC BiH doo donirali topli krevet za prijevremeno rođene bebe na Odjelu neonatologije.
  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija


Maligne bolesti jedan su od značajnih globalnih javnozdravstvenih problema današnjice, koje prema statističkim podacima predstavljaju drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod djece uzrasta od 0 do 14 godina, odmah iza povreda.

Međunarodna organizacija Childhood Cancer International, upozorava kako svake godine skoro 400.000 djece i adolescenata ispod 20 godina obolijeva od neke vrste karcinoma. Stopa preživljavanja u visoko razvijenim zemljama iznosi oko osamdeset posto, no zabrinjavajući podatak jeste da je stopa preživljavanja u nisko i srednje razvijenim zemlja tek oko dvadeset posto, dok u velikom broju slučajeva bolest uopće ne bude ni dijagnosticirana. 

Kod liječenja karcinoma u djece vrlo je važno rano otkrivanje bolesti kao i skretanje pažnje javnosti na sve veći broj djece koja su pogođena ovim problemom.

 

Upravo iz tog  razloga Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO) i njezine članice svake godine obilježavaju 15. februar kao Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

Obilježavanje ovog datuma ima za cilj da pažnju cjelokupne javnosti, stručne i opšte, usmjeri ka važnoj misiji poboljšanja tretmana, njege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba djece oboljele od raka, prikupljanje sredstava za njihovo liječenje kao  i pružanje podrške roditeljima oboljele djece. 

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH