Povodom obilježavanja svjetskog dana zdravlja

Povodom obilježavanja svjetskog dana zdravlja

Datum objave: 07.04.2021

  • 17.03.2021 RT-PCR testiranje na SARS-COV 2 virus od sada je dostupno i u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“, po cijeni od 90,00 KM. Rezultat testa izdaje se na bosanskom, njemačkom ili engleskom jeziku.
  • 25.02.2021 Ellen J. Germain - zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH u posjeti Kantonalnoj bolnici.
  • 17.11.2020 Pristigla još jedna donacija zaštitne opreme za osoblje KB Bihać od DRC.
  • 16.11.2020 McCann doo i Coca Cola HBC BiH doo donirali topli krevet za prijevremeno rođene bebe na Odjelu neonatologije.
  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija


Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se izgradila svijest o određenoj zdravstvenoj temi, skrenula pažnja na prioritetne probleme od utjecaja na širu populaciju, ali i na važnost ulaganja u zdravlje.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja sa sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ ukazuje na neravnopravnost u svijetu i naglašava ustavno načelo SZO-a kako je „uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status.“

Pandemija COVID-19 dodatno je istaknula činjenicu da neki ljudi mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih, zahvaljujući uvjetima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade.

Ključnu ulogu u educiranju pacijenata o tome kako brinuti o vlastitom zdravlju, koordiniranju njege i potreba svojih pacijenata imaju zdravstveni radnici.

 

Poznavajući tradiciju, kulturu i običaje svojih zajednica, zdravstveni radnici naročito  primarne zdravstvene zaštite praktično su  nezamjenjivi, a naročito  u slučajevima pojave epidemija ili vanrednih stanja, što su i dokazali u proteklih godinu dana.


Stoga ovim putem uz neizmjernu podršku i iskrenu zahvalnost svim zdravstvenim radnicima za profesionalnost i  požrtvovanost u poslu koji obavljaju, želim posebno naglasiti njihov predani rad i važnu  ulogu u suzbijanju pandemije koronavirusa.
Radnici u zdravstvu su ti koji su  od samog početka na "prvoj borbenoj liniji", pružajući  oboljelima potrebnu zdravstvenu njegu u posebnim uslovima i okolnostima, rizikujući vlastito zdravlje.


Uz Dan zdravlja, nastavite čuvati svoje i zdravlje drugih.  Hvala vam!

 

Direktor KB „Dr. Irfan Ljubijankić“

Hajrudin dr Havić

 

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH