• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

Renoviran Odjel za liječenje plućnih i zaraznih bolesti KB „Dr. Irfan Ljubijankić“
10.01.2020

Renoviran Odjel za liječenje plućnih i zaraznih bolesti KB „Dr. Irfan Ljubijankić“

Nakon nedavno završene obnove operacionih sala, te Odjela intenzivne njege, ortopedije i mikrobiologije KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, kao rezultat još jednog uspješno okončanog projekta zvanično je otvoren i renovirani Odjel za liječenje plućnih i zaraznih bolesti.

Rekonstrukciju ovog odjela Kantonalne bolnice ukupne vrijednosti oko 200 hiljada KM, finansirala je Vlade Švicarske a implementiran je preko UNHCR-a i Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), u sklopu projekta “Poboljšanje zdravstvenih usluga i oblasti zaštite osoba o kojima brine UNHCR” u Unsko-sanskom kantonu, što podrazumijeva obnovu i opremanje bolničkih odjela.  

Radovi na ovom projektu sufinansirani su bolničkim sredstvima te dijelom sredstava koje je osigurala Vlada Unsko-sanskog kantona putem Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike.   

Izrazivši zadovoljstvo još jednim u nizu uspješno realiziranih projekata koji za cilj imaju modernizaciju Kantonalne bolnice a samim tim i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga, direktor bolnice Hajrudin dr. Havić istakao je da će u narednom periodu renovirani odjel dobiti i dodatnu opremu i 15 novih kreveta, a u ovom prostoru planirano je i osposobljavanje intenzivne njege za pacijente plućnog i zaraznog odjela.

„Ono što želim naglasiti i što je zapravo jedan od razloga zbog kojih smo išli u rekonstrukciju ovog odjela jeste to što će sada i ovdje biti moguće raditi postupak bronhoskopije, veoma značajne endoskopske metode koja se rutinski primjenjuje u dijagnostici i terapiji bolesti traheobronhalnog sustava, a zbog koje su do sada pacijenti odavde bili upućivani u druge kliničke centre u BiH. Uskoro će na odjelu početi ordinirati i specijalista zadužen upravo za provođenje ovog postupka“, rekao je dr Havić.

Otvaranju obnovljenog Odjela za liječenje plućnih i zaraznih bolesti KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ prisustvovali su Patrick Egli, zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske u BiH, Francesca Bonelli, v.d. predstavnice UNHCR-a u BiH, te zvaničnici Vlade USK na čelu s Premijerom kantona.

Proširenje kapaciteta, uz rekonstrukciju postojećih bolničkih odjela, te nabavka nove i modernije opreme zasigurno će doprinijeti povećanju kvaliteta u pružanju zdravstvenih usluga ne samo  lokalnom stanovništvu već i pripadnicima migrantske populacije koji borave na prostorima Unsko-sanskog kantona, istaknuto je.