Na području USK nema zabilježenih slučajeva pozitivnih na corona virus

Na području USK nema zabilježenih slučajeva pozitivnih na corona virus

Datum objave: 13.03.2020

  • 29.07.2020 Danas pristigla i donacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za zdravstvene ustanove u USK.
  • 24.06.2020 Obnovljena praonica rublja danas je zvanično puštena u rad.
  • 02.06.2020 Predstavnici UNDP-a posjetili su danas Kantonalnu bolnicu, te uz prisustvo članova Uprave, Premijera Unsko-sanskog kantona i ministrice zdravstva u Vladi USK , ovoj zdravstvenoj ustanovi u ime Europske unije uručili još jednu vrijednu donaciju – anesteziološki aparat.
  • 28.05.2020 IN MEMORIAM - Danas se navršava dvadeset i pet godina od tragične pogibije dr. Irfana Ljubijankića.
  • 28.04.2020 Stanje na donatorskim računima na današnji dan je 4.433,00 € i 434.075,51 KM.

Hajrudin Havić, direktor KB "Dr. Irfan Ljubijankić", Jasminka Ljubijankić, direktorica Doma zdravlja u Bihaću i načelnik Službe Civilne zaštite održali su jučer (12.03.2020. godine) zajednički sastanak sa Gradonačelnikom Bihaća.

Razgovarano je o aktuelnostima u kontekstu pojave corona virusa/COVID-19, te preduzetim aktivnostima koje Kantonalni krizni štab provodi u vezi sa mjerama zaštite stanovnika USK-a.

Istaknuto je da na području USK-a, za sada nema pacijenata pozitivnih na corona virus.

 

Podsjećamo, Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, u cilju daljeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi spriječavanja i ranog otkrivanja eventualnih slučajeva bolesti izazvanih novim koronavirusom (COVID -19), donio je slijedeće naredbe:

1. Zabranjuju se posjete bolesnicima u zdravstvenim ustanovama: Kantonalnoj bolnici „Dr.Irfan Ljubijankić“ Bihać, Općoj bolnici Sanski Most i Lječilištu „Gata“ Bihać.

2. Zabranjuju se posjete u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području kantona i to: Socijalno-pedagoškoj životnoj zajednici (SPŽZ), Centru za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“ Kulen Vakuf (osim u slučaju hitne potrebe zaštite interesa djeteta od strane organa starateljstva), kao i u svim ustanovama za stare i nemoćne osobe.

3. Preporučuje se da se ne održavaju javni skupovi na području kantona. Pod javnim skupom smatra se svako organizovano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju.

4. Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, da ne obavljaju rutinske kontrole u ordinaciji kod obiteljskog liječnika ili u bolnici, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita. Potrebno je najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

5. Nalaže se zdravstvenim ustanovama na području kantona da obustave redovne
specijalističko-konsultativne preglede, a neophodne specijalističko-konsultativne preglede obavljaju po procjeni specijaliste.

6. Nalaže se bolnicama da osiguraju rad mobilnog rtg uređaja kako se pacijenti sa odjela za infektivne bolesti ne bi pregledali na radiološkom odjelu. Takođe, u nedostatku dovoljnog broja respiratora, pripremiti anesteziološki aparat radi eventualnog pružanja respiratorne podrške svim bolesnicima kojima bude trebalo.

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH