• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. maja, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije
12.05.2020

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. maja, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije


Danas se obilježava Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodnom danu sestrinstva, svijet poklanja veliki značaj pa je tako i Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godinu proglasila „Godinom medicinskih sestara i babica“ kao podsjetnik na važnost njihovog rada u očuvanju svjetskog zdravlja, te skretanje pažnje javnosti na vitalnu ulogu koju one igraju u pružanju kvalitetne zdravstvene i socijalne skrbi.

Medicinske sestre i tehničari najbrojniji su zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu i u svijetu ih ima preko trideset miliona.

Iako najbrojniji u zdravstvu, njihov rad je u našoj zemlji naročito, još uvijek marginaliziran i nedovoljno cijenjen. Mnoge zemlje, uključujući našu moraju učiniti više kako bi medicinske sestre i tehničari mogli raditi u sigurnom okruženju, u kojem će imati poštovanje kolega medicinske struke i članova zajednice i gdje će njihov rad integriran s radom drugih zdravstvenih radnika.

 

Njihova snaga, spremnost za rad i pružanje kvalitenog i profesionalnog tretmana u cilju zdravstvene zaštite pacijentima najviše je do izražaja došla u prethodnom periodu, jer su upravo oni tokom pandemije COVID-a 19 izašli na prve linije radeći u iznimno teškim uvjetima.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima, naročito uposlenicima Kantonalne bolnice Bihać upućujem izraze zahvalnosti za njihov svakodnevni trud i zalaganje u obavljanju posla, a naročito na požrtvovanosti u radu tokom pandemije koronavirusa i čestitam Međunarodni dan sestrinstva.

 

                                                                                                                   Hajrudin dr Havić