IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

Datum objave: 28.05.2020

  • 25.12.2020 Sretan Božić!
  • 18.12.2020 VAŽNA OBAVIJEST: Privremeno je nedostupan fiksni broj za Zarazni odjel - Covid 1 za informacije o pacijentima koji su smješteni na ovom odjelu. U međuvremenu, informacije o pacijentima možete dobiti na broj tel 061/194-810.
  • 17.11.2020 Pristigla još jedna donacija zaštitne opreme za osoblje KB Bihać od DRC.
  • 16.11.2020 McCann doo i Coca Cola HBC BiH doo donirali topli krevet za prijevremeno rođene bebe na Odjelu neonatologije.
  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija


Danas se navršava dvadeset i pet godina od tragične pogibije dr. Irfana Ljubijankića.

Rođen je 1952. godine u Bihaću, a Medicinski fakultet završio je na Univerzitetu u Beogradu. Specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju, a postdiplomske studije završio je u Zagrebu. Početkom rata izabran je za predsjednika Okruga Bihaća, a ministar vanjskih poslova BiH postao je odlukom Vlade u junu 1994. godine.

Irfan Ljubijankić i njegovi saputnici  članovi delegacije BiH, te posada poginuli su 28. maja 1995.godine, kada su helikopter u kojem je bio na putu iz Bihaća prema Zagrebu raketom oborili pripadnici Vojske Republike Srpske Krajine (VRSK) u blizini Slunja.

Život i političko djelovanje kao jedan od osnivača političke stranke – SDA (Stranke Demokratske akcije), Irfan Ljubijankić je posvetio ideji Bosne i Hercegovine kao samostalne i nezavisne države.
U sjećanjima Krajišnika ostao je upisan kao istinski patriota, humanista, doktor i pjesnik.

Posthumno je odlikovan Zlatnim ljiljanom, a Kantonalna bolnica u Bihaću nosi ime dr. Irfana Ljubijankića. 


Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH