Odjel Pedijatrije KB Bihać: Donacija Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“

Odjel Pedijatrije KB Bihać: Donacija Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“

Datum objave: 14.09.2020

  • 29.07.2020 Danas pristigla i donacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za zdravstvene ustanove u USK.
  • 24.06.2020 Obnovljena praonica rublja danas je zvanično puštena u rad.
  • 02.06.2020 Predstavnici UNDP-a posjetili su danas Kantonalnu bolnicu, te uz prisustvo članova Uprave, Premijera Unsko-sanskog kantona i ministrice zdravstva u Vladi USK , ovoj zdravstvenoj ustanovi u ime Europske unije uručili još jednu vrijednu donaciju – anesteziološki aparat.
  • 28.05.2020 IN MEMORIAM - Danas se navršava dvadeset i pet godina od tragične pogibije dr. Irfana Ljubijankića.
  • 28.04.2020 Stanje na donatorskim računima na današnji dan je 4.433,00 € i 434.075,51 KM.


Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ koje je svoje djelovanje u potpunosti prilagodilo novonastalnoj epidemiološkoj situaciji u cilju pružanja efikasnije i kompletnije  podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti smatrajući ih najugroženijom grupom a s obzirom na rizik od širenja zaraze koronavirusa, u proteklom je periodu realiziralo brojne akcije pomoći.

 

U nastavku aktivnosti pomoći djeci i roditeljima, te pedijatrijskim odjelima bolnica u Bosni i Hercegovini  usljed okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa Udruženje je osiguralo još jednu donaciju i za odjel Pedijatrije KB „Dr. Irfan Ljubijankić“. 

 

Pored zaštitne opreme za mališane u vidu maskica, odjelu Pedijatrije donirana je i određena količina dezinfekcijskih sredstva i higijenskih potrepština te preparata za podizanje imuniteta.

 

Donacija je tokom protekle sedmice, Kantonalnoj bolnici dopremljena putem mobilnog tima a uručenju je prisustvovala i ministrica zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona, Nermina Ćemalović.

 

Direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, Fikret Kubat istakao je da bolnice i  medicinsko osoblje trebaju podršku cijelog društva naročito tokom ovih teških vremena, te da su nakon donacija sarajevskoj i tuzlanskoj Pedijatriji željeli pokazati da jednako brinu i za odjel Pedijatrije bolnice u Bihaću. „Sretni smo što možemo pomoći i uvijek smo tu za našu djecu i njihove roditelje“, rekao je Kubat.

 

U bihaćkoj Bolnici, djeca oboljela od karcinoma s područja Unsko-sanskog kantona zbrinjavaju se u momentima kada se nalaze  na kućnom liječenju ili kada nisu na liječenju u jednom od referentnih onkoloških centara.

 

Ova donacija stiže u mjesecu septembru, koji se inače obilježava kao Zlatni - mjesec podizanja svijesti o dječijem raku i čiji je cilj podizanje svijesti o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici tako i periodu nakon liječenja, odnosno povratka u matičnu sredinu.

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH