Odjel Pedijatrije KB Bihać: Donacija Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“

Odjel Pedijatrije KB Bihać: Donacija Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“

Datum objave: 14.09.2020

  • 17.03.2021 RT-PCR testiranje na SARS-COV 2 virus od sada je dostupno i u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“, po cijeni od 90,00 KM. Rezultat testa izdaje se na bosanskom, njemačkom ili engleskom jeziku.
  • 25.02.2021 Ellen J. Germain - zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH u posjeti Kantonalnoj bolnici.
  • 17.11.2020 Pristigla još jedna donacija zaštitne opreme za osoblje KB Bihać od DRC.
  • 16.11.2020 McCann doo i Coca Cola HBC BiH doo donirali topli krevet za prijevremeno rođene bebe na Odjelu neonatologije.
  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija


Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ koje je svoje djelovanje u potpunosti prilagodilo novonastalnoj epidemiološkoj situaciji u cilju pružanja efikasnije i kompletnije  podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti smatrajući ih najugroženijom grupom a s obzirom na rizik od širenja zaraze koronavirusa, u proteklom je periodu realiziralo brojne akcije pomoći.

 

U nastavku aktivnosti pomoći djeci i roditeljima, te pedijatrijskim odjelima bolnica u Bosni i Hercegovini  usljed okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa Udruženje je osiguralo još jednu donaciju i za odjel Pedijatrije KB „Dr. Irfan Ljubijankić“. 

 

Pored zaštitne opreme za mališane u vidu maskica, odjelu Pedijatrije donirana je i određena količina dezinfekcijskih sredstva i higijenskih potrepština te preparata za podizanje imuniteta.

 

Donacija je tokom protekle sedmice, Kantonalnoj bolnici dopremljena putem mobilnog tima a uručenju je prisustvovala i ministrica zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona, Nermina Ćemalović.

 

Direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, Fikret Kubat istakao je da bolnice i  medicinsko osoblje trebaju podršku cijelog društva naročito tokom ovih teških vremena, te da su nakon donacija sarajevskoj i tuzlanskoj Pedijatriji željeli pokazati da jednako brinu i za odjel Pedijatrije bolnice u Bihaću. „Sretni smo što možemo pomoći i uvijek smo tu za našu djecu i njihove roditelje“, rekao je Kubat.

 

U bihaćkoj Bolnici, djeca oboljela od karcinoma s područja Unsko-sanskog kantona zbrinjavaju se u momentima kada se nalaze  na kućnom liječenju ili kada nisu na liječenju u jednom od referentnih onkoloških centara.

 

Ova donacija stiže u mjesecu septembru, koji se inače obilježava kao Zlatni - mjesec podizanja svijesti o dječijem raku i čiji je cilj podizanje svijesti o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici tako i periodu nakon liječenja, odnosno povratka u matičnu sredinu.

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH