• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

PINK OKTOBAR : Jedan cilj – pobijediti karcinom dojke!
30.09.2020

PINK OKTOBAR : Jedan cilj – pobijediti karcinom dojke!


Oktobar je mjesec u toku kojeg se u cijelom svijetu promovira borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost te bolesti, podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, te ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.

Cilj obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke je podstaći žene da se redovito javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnosticira na vrijeme, a samim tim poveća i stepen izlječenja.

 Važnost prevencije

- Karcinom dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Najčešće se  javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

Simptomi na koje svakako treba obratiti pažnju  i potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na karcinom dojke, su: čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

Spriječiti nastanak karcinoma dojke nije moguće pa je upravo stoga nužno što ranije otkriti bolest. Više od 90 posto bolesnica s karcinomom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljavanje u tom je slučaju 96 posto. Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir, karcinom dojke može se otkriti i do dvije godine ranije, odnosno prije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.

Karcinom dojke čini vodeći uzrok obolijevanja i umiranja od malignih bolesti ženske populacije širom svijeta. Ova opaka bolest prijeti sve većem broju žena, a tome u velikoj mjeri  doprinosi slaba informiranost i neredoviti pregledi.

Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, karcinom dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje i produžetak života mnogo veći nego kada je otkriven u kasnom stadiju, no ovdje je važno napomenuti da samopregled nikako nije zamjena za klinički pregled.

U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji tačna statistika o broju žena oboljelih od karcinoma dojke, ali ova bolest predstavlja jedan od vodećih razloga zbog kojih veliki broj žena gubi bitku za život.