KB: Urađen zahvat postavljanja TVT trake

KB: Urađen zahvat postavljanja TVT trake

Datum objave: 01.10.2020

  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija
  • 30.09.2020 Oktobar je mjesec u toku kojeg se u cijelom svijetu promovira borba protiv karcinoma dojke.
  • 29.07.2020 Danas pristigla i donacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za zdravstvene ustanove u USK.
  • 24.06.2020 Obnovljena praonica rublja danas je zvanično puštena u rad.
  • 02.06.2020 Predstavnici UNDP-a posjetili su danas Kantonalnu bolnicu, te uz prisustvo članova Uprave, Premijera Unsko-sanskog kantona i ministrice zdravstva u Vladi USK , ovoj zdravstvenoj ustanovi u ime Europske unije uručili još jednu vrijednu donaciju – anesteziološki aparat.


Tim ljekara KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ u sastavu op.prim.dr Osman Blažević, načelnik odjela Ginekologije Sulejman Kulenović i asistent Riad Šahinović, te instrumentarka -  glavna sestra Jasmina Nuhagić, jučer je izveo operativni zahvat postavljanja TVT trake, kod pacijentice koja je na liječenje u KB Bihać upućena iz UKC Tuzla. 

Upotreba TVT (tension-free vaginal tape) procedura je koja omogućava podizanje i držanje opuštene uretre u pravilnom fiziološkom položaju tako da ostaje zatvorena bez slučajnog ispuštanja urina, sprečavajući između ostalog i česte urinarne infekcije.

Inkontinencija (nevoljno oticanje urina) jedan od čestih problema sa kojim se, nažalost, pacijentice susreću više puta u svakodnevnom životu, a može se trajno riješiti operacijom koja je napravila veliki pomak u ovoj oblasti. 

Bolnica u Bihaću jedina je zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini u kojoj se radi ovaj zahvat. Troškove liječenja i hospitalizacije, pacijentice koja se nakon operacije uspješno oporavlja u potpunosti snosi ZZO Tuzla.

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH