Uz obilježavanje 17. novembara – Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece vrijedna donacija Kantonalnoj bolnici

Uz obilježavanje 17. novembara – Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece vrijedna donacija Kantonalnoj bolnici

Datum objave: 17.11.2020

  • 17.03.2021 RT-PCR testiranje na SARS-COV 2 virus od sada je dostupno i u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“, po cijeni od 90,00 KM. Rezultat testa izdaje se na bosanskom, njemačkom ili engleskom jeziku.
  • 25.02.2021 Ellen J. Germain - zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH u posjeti Kantonalnoj bolnici.
  • 17.11.2020 Pristigla još jedna donacija zaštitne opreme za osoblje KB Bihać od DRC.
  • 16.11.2020 McCann doo i Coca Cola HBC BiH doo donirali topli krevet za prijevremeno rođene bebe na Odjelu neonatologije.
  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija


McCann d.o.o Sarajevo putem sponzorstva u ime „Coca-Cola HBC B-H“ d.o.o., Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać donirao je  BW3 KANMED topli sistem i KANMED BB 100 topli sistem.

Radi se o toplom krevetiću namijenjenom za njegu novorođenčadi i prijevremeno rođene djece, ukupne vrijednosti 9.116,00 KM.

„Ova donacija odjelu neonatologije Kantonalne bolnice u Bihaću simbolično je stigla danas, kada se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece s ciljem podizanja svijesti i pridavanja pažnje javnosti globalnom problemu prijevremenog rođenja, koji je ujedno i najveći uzrok smrti novorođenčadi, kako u nerazvijenim tako i razvijenim zemljama“, istakla je Rusmira dr. Konjević.

 

Svake godine oko 15 miliona djece, tj. svako deseto dijete, rodi se prijevremenoPrijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće. U toku ove godine, prema evidenciji Odjela neonatologije KB Bihać, prijevremeno je rođeno 70 beba.

 

Svaki porod raniji od 32. navršene sedmice trudnoće izrazito je rizičan te su kontrole u svakoj, a posebice u trudnoći s očekivanim rizikom, od iznimne važnosti za rano uočavanje patoloških promjena i komplikacija te pružanje najbolje moguće zdravstvene skrbi majci i djetetu.

 

Roditelji trebaju i moraju dobiti objektivne i potpune informacije o svim mogućim zdravstvenim posljedicama i ishodima prijevremeno rođene djece, a savjeti stručnjaka i podrška zajednice su od posebne važnosti za razvoj i unapređenje kvalitete života nedonoščadi.

Simbol za obilježavanje ovog dana postala je ljubičasta boja koja predstavlja osjetljivost i izuzetnost. 

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH