Kako je danas biti zdravstveni radnik i ko će u budućnosti izabrati da bude liječnik ili medicinski tehničar?

Kako je danas biti zdravstveni radnik i ko će u budućnosti izabrati da bude liječnik ili medicinski tehničar?

Datum objave: 04.12.2020

  • 25.12.2020 Sretan Božić!
  • 18.12.2020 VAŽNA OBAVIJEST: Privremeno je nedostupan fiksni broj za Zarazni odjel - Covid 1 za informacije o pacijentima koji su smješteni na ovom odjelu. U međuvremenu, informacije o pacijentima možete dobiti na broj tel 061/194-810.
  • 17.11.2020 Pristigla još jedna donacija zaštitne opreme za osoblje KB Bihać od DRC.
  • 16.11.2020 McCann doo i Coca Cola HBC BiH doo donirali topli krevet za prijevremeno rođene bebe na Odjelu neonatologije.
  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija

Izvor: RTVUSK

Jedno od značajnih rizičnih zanimanja u vrijeme pandemije je svakako biti zdravstveni radnik. U prilogu RTVUSK-a ćete vidjeti mladog medicinskog tehničara Nedžada Pervanića koji duže vremena ne može posjećivati vlastitu majku te majčino srce Šefike Pervanić koje pati za prisustvom i društvom svog sina. Glavna sestra Infektivnog odjela Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Suada Crnkić govori o težini emocija, a posebno empatije s kojima se zdravstveni radnici svakodnevno nose u radu s COVID pozitivnim pacijentima.

Doc.dr. Vildana Aziraj-Smajić, spec. kliničke psihologije sa Odjela Neuropsihijatrije objašnjava da su zdravstveni radnici od proglašenja pandemije pod snažnim pritiskom i povišenim rizikom od sagorijevanja na poslu te da se među zdravstvenim radnicima za psihološku podršku sve češće javljaju osobe koje rade na COVID odjelima koji izvještavaju o simptomima nesanice, emocionalnog uznemirenja, tjeskobe, straha da zagrle vlastitu djecu po povratku s posla, jer se plaše da im ne prenesu infekciju…

Individualnu psihološku podršku po iskazanim potrebama zdravstveni radnici mogu dobiti na Odjelu Neuropsihijatrije, a u planu je i organiziranje grupne psihološke podrške u cilju stjecanja znanja i vještina za adaptivnije suočavanje za stresom u svakodnevnom životu i preveniranja sagorijevanja na poslu.

VIDEO


Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH