Banjalučki ljekari dio onkoloških konzilijuma u Bihaću: Značajan korak u unapređenju liječenja onkoloških bolesnika iz USK

Banjalučki ljekari dio onkoloških konzilijuma u Bihaću: Značajan korak u unapređenju liječenja onkoloških bolesnika iz USK

Datum objave: 12.11.2021

  • 29.11.2021 Antigen i PCR testiranje od 7.30-9.30. svakim danom, praznikom i vikendom. Nedjeljom PCR analizu ne radimo, te rezultate PCR ne izdajemo taj dan.
  • 12.11.2021 EU i UNDP-a BiH donirali Kantonalnoj bolnici ultarzvučni aparat, respirator i dodatnu opremu za dijagnostiku.
  • 05.11.2021 NOVA CIJENA ANTIGEN TESTA 30,00 KM sa PDV-om!!!
  • 05.11.2021 RT-PCR TESTIRANJE NA SARS CoV-2 DOSTUPNO PO CIJENI OD 80,00KM!!!
  • 25.02.2021 Ellen J. Germain - zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH u posjeti Kantonalnoj bolnici.

U banjalučkom Centru za radioterapiju (Affidea/IMC) susreli su se ljekarski timovi domaćina i kolega ljekara specijalista iz Bihaća- radiologa, pulmologa, ginekologa, hirurga i onkologa, a bihaćki ljekarski tim predvodio je direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” dr Hajrudin Havić.

Povod i tema sastanka sa domaćinima, na čelu sa direktorom banjalučkog Centra Marijanom Bilićem i medicinskim direktorom prof. dr Goranom Maroševićem, koja je “izbila” u prvi plan jeste svakako- mogućnost sagledavanja liječenja zračnom terapijom pacijenata iz Bihaća i ostalih dijelova Unsko – Sanskog kantona u Banjaluci. I sjajna novost kao direktan rezultat susreta- dogovoren je početak rada zajedničkih multidisciplinarnih onkoloških konzilijuma u Bolnici Bihać.

Ovaj susret pojačava nadu da će problem otežanog liječenja onkoloških pacijenata iz Unsko- Sanskog kantona, što je prije moguće postati stvar prošlosti. A, i pacijenti i ljekari dobro znaju šta znači blagovremeno i adekvatno liječenje, posebno u onkologiji.

Trenutno, onkološki pacijenti ovog kantona, koji broji oko 280.000 stanovnika, prinuđeni su da se liječe u udaljenim medicinskim ustanovama, od kojih je najbliže Sarajevo, kojem Bihać ne gravitira i do kojeg se putuje gotovo šest sati. A, svima je jasno šta toliki put znači ovako teškim pacijentima. Još je napornije i komplikovanije, kada se teži slučajevi upute put daljih destinacija poput- Istanbula.


Tekst preuzet sa www.banjaluka.com 

https://www.banjaluka.com/drustvo/banjalucki-ljekari-dio-onkoloskih-konzilijuma-u-bihacu-znacajan-korak-u-unapredjenju-lijecenja-onkoloskih-bolesnika-iz-usk/Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH