Modelom Javno-privatnog partnerstva do poboljšanja zdravstvenih usluga

Modelom Javno-privatnog partnerstva do poboljšanja zdravstvenih usluga

Datum objave: 04.10.2019

  • 29.07.2020 Danas pristigla i donacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za zdravstvene ustanove u USK.
  • 24.06.2020 Obnovljena praonica rublja danas je zvanično puštena u rad.
  • 02.06.2020 Predstavnici UNDP-a posjetili su danas Kantonalnu bolnicu, te uz prisustvo članova Uprave, Premijera Unsko-sanskog kantona i ministrice zdravstva u Vladi USK , ovoj zdravstvenoj ustanovi u ime Europske unije uručili još jednu vrijednu donaciju – anesteziološki aparat.
  • 28.05.2020 IN MEMORIAM - Danas se navršava dvadeset i pet godina od tragične pogibije dr. Irfana Ljubijankića.
  • 28.04.2020 Stanje na donatorskim računima na današnji dan je 4.433,00 € i 434.075,51 KM.

Nakon višemjesečnih priprema u  novoizgrađenim operacionim salama Kantonalne bolnice u Bihaću uz koje je osposobljeno i nekoliko pratećih odjela, ovih dana  ljekari  bi trebali otpočeti sa prvim zahvatima.

U narednom periodu uprava bolnice planira  uspostaviti centre/odjele u kojima bi se razvijale usluge tercijarnog  nivoa zdravstvene zaštite poput invazivne kardiologije, jer se pacijenti sa područja Unsko-sanskog kantona kojima je takav vid  liječenja neophodan, trenutno liječe  u drugim kliničkim centrima u BiH.

Kako ova ideja postoji odavno te s obzirom na to da za provođenje takvog projekta bolnica nema dovoljno vlastitih sredstava, do investitora bi se moglo doći uspostavljanjem modela Javno- privatnog partnerstva.

"Prijedlog koji smo imali još u  prethodnom mandatu, jeste uspostavljanje modela javno-privatnog partnerstva, što  podrazumijeva suradnju javnog i privatnog sektora na način da se sredstva i znanje privatnog sektora stave na raspolaganje javnom čime bi se ostvario doprinos privatnog infrastrukturnoj i uslužnoj ponudi javnog sektora. Javna vlast  je ta koja određuje ciljeve zajedničkih projekata vodeći pritom računa o javnom interesu i kvaliteti usluga, dok  privatni partner zatvara financijsku konstrukciju, projektira i gradi projekte.

U tom slučaju mi  bi pokušali naći privatnog partnera spremnog da uloži sredstva u invazivnu kardiologiju, a s obzirom na to da bi se eventualno na narednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona zastupnici trebali izjašnjavati o Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, postoji velika vjerovatnoća da bi mi uskoro mogli krenuti u realizaciju ovog projekta", rekao je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin dr Havić.

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH