Vrijedna donacija odjelu hemodijalize KB „Dr. Irfan Ljubijankić“

Vrijedna donacija odjelu hemodijalize KB „Dr. Irfan Ljubijankić“

Datum objave: 26.11.2019

  • 29.07.2020 Danas pristigla i donacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za zdravstvene ustanove u USK.
  • 24.06.2020 Obnovljena praonica rublja danas je zvanično puštena u rad.
  • 02.06.2020 Predstavnici UNDP-a posjetili su danas Kantonalnu bolnicu, te uz prisustvo članova Uprave, Premijera Unsko-sanskog kantona i ministrice zdravstva u Vladi USK , ovoj zdravstvenoj ustanovi u ime Europske unije uručili još jednu vrijednu donaciju – anesteziološki aparat.
  • 28.05.2020 IN MEMORIAM - Danas se navršava dvadeset i pet godina od tragične pogibije dr. Irfana Ljubijankića.
  • 28.04.2020 Stanje na donatorskim računima na današnji dan je 4.433,00 € i 434.075,51 KM.

Dijalizni centar KB „Dr. Irfan Ljubijankić“, krajem protekle sedmice posjetili su predstavnici humanitarne fondacije „El Nedžat“ iz Kuvajta, koja je kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u BiH, a među kojima je i KB Bihać, donirala nove aparate za hemodijalizu u vrijednosti 200.000 KM.

Novi aparat već je stavljen u funkciju, a zahvaljujući vrijednoj donaciji znatno će se poboljšati kvalitet dijaliznog liječenja, s obzirom da je četrdeset aparata kojima trenutno raspolaže ova zdravstvena ustanova, odavno prešao maksimalan broj radnih sati.

Mediha dr. Puškar, internista nefrolog, ističe kako je ova donacija izuzetno važna za pacijente odjela dijalize, kojih trenutno ima oko sedamdeset.

 

„Mi raspolažemo sa oko 40 aparata, koji su dali svoj maksimum kada se mjeri broj sati rada i koji su stari više godina. Otprilike sedamdeset pacijenata se liječi na odjelu, a u proteklom periodu nekih trideset pet pacijenata smo prebacili u dijalizni centar u Cazinu i na taj način smo uspjeli malo rasteretiti ovaj odjel. Unatoč tome, i dalje se nalazimo u vrlo nezahvalnoj situaciji, jer broj novih pacijenata nažalost svakim danom raste“, kaže doktorica Puškar.

 

Direktor fondacije „El Nedžat“ koja je veći dugi niz godina putem donacija prisutna na području BiH, Mohammed Ismali Al Ansari,kaže da je ovo tek pilot projekat, odnosno njegova prva faza.

 

„Mi smo željeli da na licu mjesta vidimo kakva je situacija, a ova skromna donacija tek je početak, jer smo obilazeći zdravstvene ustanove širom BiH, uvidjeli da su potrebe zapravo mnogo veće. Mi ćemo u narednom periodu u suradnji sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini - Vakufskom direkcijom Islamske zajednice, nastojati da nastavimo realizaciju ovog i sličnih projekata“, istakao je Al Ansari.

 Iako je u pitanju tek jedan, upotreba novog aparata poboljšat će kvalitet liječenja i time znatno olakšati pacijentima čiji je život podređen ovoj vrsti liječenja. 

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH