Preporuke u cilju sprječavanja širenja respiratornih infekcija
• Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola.
• Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
• Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.
• Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
• Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.
• Kada posjećujete tržnicu u područjima koja imaju iskustvo sa novim korona virusom, izbjegavajte direktne nezaštićene kontakte sa živim životinjama i površine koje su u kontaktu sa istim.
• Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.
• Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati križnu kontaminaciju (prijenos mikroorganizama s namirnice na namirnicu, direktno ili preko površine pribora ili ruku) s nedovoljno termički obrađenom hranom, u skladu sa dobrom praksom o sigurnosti hrane.
- ZZJZ- FBiH -