• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

Osposobljen odjel za prijem pacijenata sa težim simptomima, Kantonalna bolnica uvela poseban režim rada
19.03.2020

Osposobljen odjel za prijem pacijenata sa težim simptomima, Kantonalna bolnica uvela poseban režim rada

Zgrada Odjela za infektivne bolesti KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ u potpunosti je opremljena i prilagođena za eventualni prijem pacijenata kod kojih bi se usljed zaraženosti korona virusom mogli razviti teži simptomi ove bolesti.

Kao što je široj  javnosti  već poznato, prije dva dana u Bihaću je potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom.

 

Radi se o pacijentici, koja se nalazi u kućnoj samoizolaciji, pod konstantim nadzorom ljekara  i trenutno je u dobrom općem stanju. U bolnicu će biti smještena u slučaju pogoršanja kliničke slike i to na odjel osposobljen isključivo u svrhu prijema i smještaja pacijenata sa težim simptomima koronavirusa.

Najuži članovi porodice pacijentice pozitivne na koronavirus, također su pod nadzorom liječnika i u samoizolaciji.

 

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin  dr Havić potvrdio je spremnost Odjela za infektivne bolesti za eventualni prijem i brigu o pacijentima, kojima zbog koronavirusa bude neophodna hospitalizacija.

 

Za sada imamo samo jedan registrirani slučaj oboljele od koronavirusa, što ne znači da ih nema više. U Sarajevo je na testiranje upućen još jedan uzorak, a rezultati će se znati danas. Odjel za infektivne bolesti koji je nedavno renoviran, u potpunosti smo osposobili i prilagodili eventualnom prijemu pacijenata s težom kliničkom slikom usljed simptoma zaraze koronavirusom. U svakom trenutku na najadekvatniji način možemo hospitalizirati 70 do 80 pacijenata. Raspolažemo potrebnom opremom, uključujući pet respiratora na odjelu, kao i dva pokretna. Ukoliko bude potrebe u kratkom roku možemo doći i do još nekoliko, a nadamo se da će nam Federalni krizni štab obezbijediti i 10 respiratora koje smo tražili.„ ,

ističe direktor Havić.

Kantonalna bolnica, u kojoj su odavno zabranjene posjete, sada je uvela i poseban režim rada, te se trenutno rade samo hitni slučajevi.

 

Redovne kontrole su obustavljene do daljnjeg, međutim obrada pacijenata koji budu primljeni u bolnicu, završava se na adekvatan način.

Onkološki konzilij kao i odjel također funkcioniraju po sličnom sistemu, tako da će svi pacijenti regularno završiti  započetu kemoterapiju.  

 

„Uposleni su podijeljeni i rade u u dva tima kako bi spriječili ponavljanje scenarija iz Italije, ali i Mostara gdje je virusom zaražen značajan  broj zdravstvenih radnika. Virus se nažalost ne može izbjeći, ali se može umanjiti njegovo širenje. Najvažnije je u ovom trenutku spriječiti širenje zaraze u kratkom periodu“, naglasio je dr Havić. 

19.03.2020. godine