Osposobljen odjel za prijem pacijenata sa težim simptomima, Kantonalna bolnica uvela poseban režim rada

Osposobljen odjel za prijem pacijenata sa težim simptomima, Kantonalna bolnica uvela poseban režim rada

Datum objave: 19.03.2020

  • 29.07.2020 Danas pristigla i donacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za zdravstvene ustanove u USK.
  • 24.06.2020 Obnovljena praonica rublja danas je zvanično puštena u rad.
  • 02.06.2020 Predstavnici UNDP-a posjetili su danas Kantonalnu bolnicu, te uz prisustvo članova Uprave, Premijera Unsko-sanskog kantona i ministrice zdravstva u Vladi USK , ovoj zdravstvenoj ustanovi u ime Europske unije uručili još jednu vrijednu donaciju – anesteziološki aparat.
  • 28.05.2020 IN MEMORIAM - Danas se navršava dvadeset i pet godina od tragične pogibije dr. Irfana Ljubijankića.
  • 28.04.2020 Stanje na donatorskim računima na današnji dan je 4.433,00 € i 434.075,51 KM.

Zgrada Odjela za infektivne bolesti KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ u potpunosti je opremljena i prilagođena za eventualni prijem pacijenata kod kojih bi se usljed zaraženosti korona virusom mogli razviti teži simptomi ove bolesti.

Kao što je široj  javnosti  već poznato, prije dva dana u Bihaću je potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom.

 

Radi se o pacijentici, koja se nalazi u kućnoj samoizolaciji, pod konstantim nadzorom ljekara  i trenutno je u dobrom općem stanju. U bolnicu će biti smještena u slučaju pogoršanja kliničke slike i to na odjel osposobljen isključivo u svrhu prijema i smještaja pacijenata sa težim simptomima koronavirusa.

Najuži članovi porodice pacijentice pozitivne na koronavirus, također su pod nadzorom liječnika i u samoizolaciji.

 

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin  dr Havić potvrdio je spremnost Odjela za infektivne bolesti za eventualni prijem i brigu o pacijentima, kojima zbog koronavirusa bude neophodna hospitalizacija.

 

Za sada imamo samo jedan registrirani slučaj oboljele od koronavirusa, što ne znači da ih nema više. U Sarajevo je na testiranje upućen još jedan uzorak, a rezultati će se znati danas. Odjel za infektivne bolesti koji je nedavno renoviran, u potpunosti smo osposobili i prilagodili eventualnom prijemu pacijenata s težom kliničkom slikom usljed simptoma zaraze koronavirusom. U svakom trenutku na najadekvatniji način možemo hospitalizirati 70 do 80 pacijenata. Raspolažemo potrebnom opremom, uključujući pet respiratora na odjelu, kao i dva pokretna. Ukoliko bude potrebe u kratkom roku možemo doći i do još nekoliko, a nadamo se da će nam Federalni krizni štab obezbijediti i 10 respiratora koje smo tražili.„ ,

ističe direktor Havić.

Kantonalna bolnica, u kojoj su odavno zabranjene posjete, sada je uvela i poseban režim rada, te se trenutno rade samo hitni slučajevi.

 

Redovne kontrole su obustavljene do daljnjeg, međutim obrada pacijenata koji budu primljeni u bolnicu, završava se na adekvatan način.

Onkološki konzilij kao i odjel također funkcioniraju po sličnom sistemu, tako da će svi pacijenti regularno završiti  započetu kemoterapiju.  

 

„Uposleni su podijeljeni i rade u u dva tima kako bi spriječili ponavljanje scenarija iz Italije, ali i Mostara gdje je virusom zaražen značajan  broj zdravstvenih radnika. Virus se nažalost ne može izbjeći, ali se može umanjiti njegovo širenje. Najvažnije je u ovom trenutku spriječiti širenje zaraze u kratkom periodu“, naglasio je dr Havić. 

19.03.2020. godine 

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH