KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ : EU i DRC donirali vrhunsku medicinsku opremu

KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ : EU i DRC donirali vrhunsku medicinsku opremu

Datum objave: 13.08.2020

  • 29.07.2020 Danas pristigla i donacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za zdravstvene ustanove u USK.
  • 24.06.2020 Obnovljena praonica rublja danas je zvanično puštena u rad.
  • 02.06.2020 Predstavnici UNDP-a posjetili su danas Kantonalnu bolnicu, te uz prisustvo članova Uprave, Premijera Unsko-sanskog kantona i ministrice zdravstva u Vladi USK , ovoj zdravstvenoj ustanovi u ime Europske unije uručili još jednu vrijednu donaciju – anesteziološki aparat.
  • 28.05.2020 IN MEMORIAM - Danas se navršava dvadeset i pet godina od tragične pogibije dr. Irfana Ljubijankića.
  • 28.04.2020 Stanje na donatorskim računima na današnji dan je 4.433,00 € i 434.075,51 KM.

Europska unija nastavlja s isporukom visokokvalitetne medicinske opreme zdravstvenim centrima u BiH.

Kao dio sveukupne pomoći našoj zemlji u borbi s pandemijom, EU je u suradnji sa DRC-em (Dansko vijeće za izbjeglice) osigurala nabavku tri respiratora vrhunske kvalitete koji su jučer isporučeni Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću. 

Visokokvalitetni respiratori, čija je ukupna vrijednost 128.830,00 eura  namijenjeni su za pomoć pri disanju pacijenata s izraženom respiratornom insuficijencijom i respiratornim zatajenjem, bilo da su u pitanju odrasli, djeca ili novorođenčad.

Primopredaji su prisustvovali šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Nicolas Bizel i direktor Danskog vijeća za izbjeglice u BiH, Nicola Bay. 

Bizel je, ističući posvećenost Europske unije za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19, kazao i kako se svakodnevno radi na tome da se osigura neophodna medicinska oprema koja je, smatra on uz timski rad ključ za prevazilaženje krize. 

Direktor DRC-a, Nicola Bay, naglasio je da KB Bihać ima neupitnu podršku DRC-a i  partnera, te da će donacije medicinske opreme i aparata uz to što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta medicinskih usluga usmjerenih na spašavanje života građana i migrantske populacije, zasigurno pomoći i da se ublaže tereti s kojima se posvećeni medicinski radnici svakdnevno suočavaju. 

DRC, ECHO (Europska komisija za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu) i KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ od ranije su surađivali na brojnim projektima koji su rezultirali povećanjem kvaliteta usluga prema krajnjim korisnicima. 

„EU i DRC od samog početka pandemije naši su dokazani partneri, čija je pomoć od neprocjenjive vrijednosti. Kantonalna bolnica već je ranije upozoravala na nedostatak medicinske opreme što je dodatno otežavalo adekvatan odgovor na složenu epidemiološku situaciju, stoga su ova i slične do sada realizirane donacije, od velike važnosti prvenstveno mojim kolegama liječnicima koji su na prvim crtama. U ime Kantonalne bolnice, upućujem zahvalnost našim iskrenim partnerima iz EU i DRc-a očekujući uspješan nastavak suradnjeu budućnosti “, poručio je Hajrudin dr Havić, direktor Bolnice. 

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH