KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ : EU i DRC donirali vrhunsku medicinsku opremu

KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ : EU i DRC donirali vrhunsku medicinsku opremu

Datum objave: 13.08.2020

  • 17.03.2021 RT-PCR testiranje na SARS-COV 2 virus od sada je dostupno i u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“, po cijeni od 90,00 KM. Rezultat testa izdaje se na bosanskom, njemačkom ili engleskom jeziku.
  • 25.02.2021 Ellen J. Germain - zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH u posjeti Kantonalnoj bolnici.
  • 17.11.2020 Pristigla još jedna donacija zaštitne opreme za osoblje KB Bihać od DRC.
  • 16.11.2020 McCann doo i Coca Cola HBC BiH doo donirali topli krevet za prijevremeno rođene bebe na Odjelu neonatologije.
  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija

Europska unija nastavlja s isporukom visokokvalitetne medicinske opreme zdravstvenim centrima u BiH.

Kao dio sveukupne pomoći našoj zemlji u borbi s pandemijom, EU je u suradnji sa DRC-em (Dansko vijeće za izbjeglice) osigurala nabavku tri respiratora vrhunske kvalitete koji su jučer isporučeni Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću. 

Visokokvalitetni respiratori, čija je ukupna vrijednost 128.830,00 eura  namijenjeni su za pomoć pri disanju pacijenata s izraženom respiratornom insuficijencijom i respiratornim zatajenjem, bilo da su u pitanju odrasli, djeca ili novorođenčad.

Primopredaji su prisustvovali šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Nicolas Bizel i direktor Danskog vijeća za izbjeglice u BiH, Nicola Bay. 

Bizel je, ističući posvećenost Europske unije za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19, kazao i kako se svakodnevno radi na tome da se osigura neophodna medicinska oprema koja je, smatra on uz timski rad ključ za prevazilaženje krize. 

Direktor DRC-a, Nicola Bay, naglasio je da KB Bihać ima neupitnu podršku DRC-a i  partnera, te da će donacije medicinske opreme i aparata uz to što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta medicinskih usluga usmjerenih na spašavanje života građana i migrantske populacije, zasigurno pomoći i da se ublaže tereti s kojima se posvećeni medicinski radnici svakdnevno suočavaju. 

DRC, ECHO (Europska komisija za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu) i KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ od ranije su surađivali na brojnim projektima koji su rezultirali povećanjem kvaliteta usluga prema krajnjim korisnicima. 

„EU i DRC od samog početka pandemije naši su dokazani partneri, čija je pomoć od neprocjenjive vrijednosti. Kantonalna bolnica već je ranije upozoravala na nedostatak medicinske opreme što je dodatno otežavalo adekvatan odgovor na složenu epidemiološku situaciju, stoga su ova i slične do sada realizirane donacije, od velike važnosti prvenstveno mojim kolegama liječnicima koji su na prvim crtama. U ime Kantonalne bolnice, upućujem zahvalnost našim iskrenim partnerima iz EU i DRc-a očekujući uspješan nastavak suradnjeu budućnosti “, poručio je Hajrudin dr Havić, direktor Bolnice. 

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH