10. septembar - Svjetski dan prevencije samoubistva

10. septembar - Svjetski dan prevencije samoubistva

Datum objave: 10.09.2020

  • 29.07.2020 Danas pristigla i donacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za zdravstvene ustanove u USK.
  • 24.06.2020 Obnovljena praonica rublja danas je zvanično puštena u rad.
  • 02.06.2020 Predstavnici UNDP-a posjetili su danas Kantonalnu bolnicu, te uz prisustvo članova Uprave, Premijera Unsko-sanskog kantona i ministrice zdravstva u Vladi USK , ovoj zdravstvenoj ustanovi u ime Europske unije uručili još jednu vrijednu donaciju – anesteziološki aparat.
  • 28.05.2020 IN MEMORIAM - Danas se navršava dvadeset i pet godina od tragične pogibije dr. Irfana Ljubijankića.
  • 28.04.2020 Stanje na donatorskim računima na današnji dan je 4.433,00 € i 434.075,51 KM.


Povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubistva Odjel Neuropsihijatrije KB "Dr. Irfan Ljubijankić" podsjeća na važnost povećanja svjesnosti o ovom problemu, pogotovo u vrijeme pandemije COVID-19 koja pred naše stanovništvo postavlja nepredviđene izazove.


Doc.dr.sc. Vildana Aziraj-Smajić, spec. kliničke psihologije objašnjava: "Osobe u suicidalnoj krizi zahtijevaju posebnu pažnju. Neke od njih ne traže pomoć i neće biti očigledno da su suicidalni, a zdravstvene službe vide nepristupačnima te im sukladno tim uvjerenjima nije prihvatljivo potražiti stručnu pomoć. S ciljem upoznavanja stanovništva s praktičnim načinima o tome kako pomoći psihološki ranjivim pojedincima izradili smo informativni letak u kojem su data osnovna uputstva o tome kako prepoznati upozoravajuće znakove i kako pristupiti nekom ko se nalazi u suicidalnoj krizi. Važno je da znamo da svako od nas može da pomogne u prevenciji suicida tako što ćemo pokazati da brinemo jedni o drugima, pri tome ne zanemarujući sopstvene potrebe, što čini okosnicu zdrave društvene zajednice u kojoj se pojedinac osjeća sigurno da izrazi svoje emocije i uspješno savladava potencijalne prepreke na životnom putu. "


Preuzmite LETAK.

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH