10. septembar - Svjetski dan prevencije samoubistva

10. septembar - Svjetski dan prevencije samoubistva

Datum objave: 10.09.2020

  • 17.03.2021 RT-PCR testiranje na SARS-COV 2 virus od sada je dostupno i u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“, po cijeni od 90,00 KM. Rezultat testa izdaje se na bosanskom, njemačkom ili engleskom jeziku.
  • 25.02.2021 Ellen J. Germain - zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH u posjeti Kantonalnoj bolnici.
  • 17.11.2020 Pristigla još jedna donacija zaštitne opreme za osoblje KB Bihać od DRC.
  • 16.11.2020 McCann doo i Coca Cola HBC BiH doo donirali topli krevet za prijevremeno rođene bebe na Odjelu neonatologije.
  • 08.10.2020 Još jedna donacija od EU - dva monitora za praćenje životnih funkcija


Povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubistva Odjel Neuropsihijatrije KB "Dr. Irfan Ljubijankić" podsjeća na važnost povećanja svjesnosti o ovom problemu, pogotovo u vrijeme pandemije COVID-19 koja pred naše stanovništvo postavlja nepredviđene izazove.


Doc.dr.sc. Vildana Aziraj-Smajić, spec. kliničke psihologije objašnjava: "Osobe u suicidalnoj krizi zahtijevaju posebnu pažnju. Neke od njih ne traže pomoć i neće biti očigledno da su suicidalni, a zdravstvene službe vide nepristupačnima te im sukladno tim uvjerenjima nije prihvatljivo potražiti stručnu pomoć. S ciljem upoznavanja stanovništva s praktičnim načinima o tome kako pomoći psihološki ranjivim pojedincima izradili smo informativni letak u kojem su data osnovna uputstva o tome kako prepoznati upozoravajuće znakove i kako pristupiti nekom ko se nalazi u suicidalnoj krizi. Važno je da znamo da svako od nas može da pomogne u prevenciji suicida tako što ćemo pokazati da brinemo jedni o drugima, pri tome ne zanemarujući sopstvene potrebe, što čini okosnicu zdrave društvene zajednice u kojoj se pojedinac osjeća sigurno da izrazi svoje emocije i uspješno savladava potencijalne prepreke na životnom putu. "


Preuzmite LETAK.

Kada treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć?

Vodič za pacijente, hitna medicinska pomoć i prva pomoć.

VRH